Trojano

Western Stoeterij & trainingsstal

Training

Problemen

Wij werken al vanaf jonge leeftijd professioneel met paarden van alle rassen. Zowel in de sport als recreatief en hebben daardoor enorm veel ervaring opgedaan. Vooral van de Criollo paarden die heel dicht bij de natuur staan hebben wij veel geleerd. Uiteraard trainen we ook onze eigen paarden en hebben we over de jaren vele paarden aangeboden gekregen van mensen die jonge paarden hadden aangekocht en toch liever niet zelf aan het zadelmak maken wilde beginnen. Mensen die hun paard om wilde laten omscholen naar western. En van mensen die problemen hadden met hun paard. Zowel jong als oud en elk ras. Paardrijden is iets geweldig en er is niets zo speciaals als een hechte relatie hebben met een paard en heerlijke kunnen rijden met dit magische dier maar wanneer dat niet gaat zoals u had gehoopt kan dat wel eens in een echte nachtmerrie veranderen.

Dit kan uiteraard meerdere redenen hebben die niet altijd aan het paard liggen. Vaak is het een miscommunicatie tussen paard en ruiter of een klein foutje dat over de jaren in een ernstig probleem is geescaleerd. Maar soms stemt het zich af vanuit angst of onzekerheid of een tekort in de opvoeding. Kortom, het is makkelijk om je in deze positie te bevinden en voor die mensen bieden wij onze hulp aan.

Of het nou voor grond werk is of voor het gereden werk, gedragsproblemen of misschien iets zo simpel als trailer laden, gewoon even contact met ons op nemen. Over het algemeen hebben we de paarden het liefst bij ons op de boerderij maar in sommige gevallen is dat niet nodig of gewoonweg niet mogelijk en kunnen wij ook een huisbezoek doen. Afhankelijk van het probleem en de tijd nodig om hiermee te werken zullen sommige paarden uiteindelijk toch een poosje bij ons in training moeten komen. En zodra het paard er klaar voor is komt de eigenaar naar ons toe om samen met het paard onder onze begeleiding aan het werk te gaan en daarna de informatie mee naar huis nemen om hier volop mee aan de slag te gaan.


Opvoeding & Grondwerk

Niets is zo belangrijk als de opvoeding en het grondwerk die een paard meekrijgt als hij/zij jong is. Net als bij mensen eigenlijk. Je heb een goede basis nodig om op te kunnen bouwen.  Daarom steken wij zelf veel tijd en energie in de opvoeding van onze jonge paarden. Niet iedereen heeft het voordeel om jonge paarden in grote kuddes op te laten groeien wat eigenlijk al het halve werk is. En we hebben we over de jaren gemerkt dat veel mensen toch moeilijkheden hebben met het consequent zijn en duidelijke regels in plaats hebben voor hun paard. Helaas heeft elk paard dit wel nodig aangezien hij/zij graag een leider heeft en hieruit ook zijn vertrouwen haalt. Dus als een jong paard gaat puberen kan dit nog wel eens wat problemen met zich meebrengen. Maar ook als u een al wat ouder paard heeft aangeschaft die misschien niet alles van zijn vorige eigenaar heeft meegekregen. Het maakt niet uit wat het is wij kunnen u er zeker bij helpen.


Zadelmak maken

Zoals eerder al besproken is niets zo belangrijk als een goede basis. Dus zonder goede basis is het voor ons niet mogelijk om gelijk aan het rijden te beginnen. Wij gebruiken voor alle paarden de zelfde training maar aangepast aan elk individueel paard want die zijn natuurlijk ook niet allemaal het zelfde. De een is wat gevoeliger de ander meer zelfverzekerd en daaraan pas je het programma aan. Maar over het algemeen is onze training heel simpel. En dat is ook voor de paarden heel fijn. Wij werken op een hele natuurlijke manier met de paarden en handhaven altijd een paar belangrijke regels. Het paard moet om te beginnen respect hebben voor mensen op de grond en goed reageren op druk. Dus wij beginnen altijd eerst met wat grondwerk en zodra wij er van overtuigd zijn dat met minimale druk het paard goed reageerd gaan we het paard voorbereiden op de ruiter.

Wij beginnen altijd met een halster en zonder zadel en pas zodra dit onder de knie is word het zadel geintroduceerd. Tot op het moment dat het paard gecontroleerd buiten kan rijden in alle gangen rijden we bitloos. Op deze manier blijft de mond zacht en heeft het paard geen vervelende ervaring met een bit. En als we zo ver zijn dat we met het uitoefenen van een beetje druk ten aller tijden het paard terug kunnen nemen word het bit geintroduceerd.
Daarna gaan we spelenderwijs leren. Lekker buiten rijden in verschillende omgevingen dus trailer en vrachtwagen laden hoort hier ook bij. Over wegen, tussen verkeer, open grasland, door water, openen en sluiten van hekken, etc. zowel alleen als in groepsverband. Wij zorgen er dus eigenlijk voor dat het paard zorgeloos buiten gereden kan worden aan een losse teugel en zich in de alledaagse situaties veilig voelt. Door dit aan een losse teugel te doen leert het paard zich zelf ook goed te dragen en gebruikt zijn/haar natuurlijke balans. Over het algemeen duurt dit hele proces 6 tot 8 weken. Afhankelijk van het paard maar ook van uw eisen.

Dus mocht u een probleem hebben, uw paard zadelmak gemaakt willen laten maken, advies nodig hebben of uw vertrouwen terug willen krijgen. Neem vrijblijvend contact met ons op en dan kunnen we bespreken wat wij voor u en uw paard kunnen betekenen en u een idee van de prijs geven.